16. 04. 2019

Turistika na lehko – Má pro tebe smysl? Jaké má výhody?

David Czempka

Když se balíš do přírody, zajímá tě váha batohu? Závisí na ní pravděpodobně více, než si myslíš. Udává tvé tempo, únavu a ovlivňuje tvé nadšení a rozhodování. Přitom díky lepší přípravě, promyšlenějšímu balení a lehčímu vybavení můžeš patnáctikilový batoh redukovat třeba na sedm, aniž bys omezil své pohodlí nebo ohrozil svou bezpečnost. Než se ale rozepíšeme, proč méně někdy znamená více, pojď s námi nahlédnout pod pokličku konceptu zvaného Ultralight Backpacking (v češtině – chození na lehko).

Je chození na lehko pro tebe?

Nebudeme ti kecat, že si nad hmotností batohu musí lámat hlavu všichni. Nemusí. Popravdě, pokud vyrážíš do přírody jen zřídka, tvoje túry nebo výlety nepřesáhnou jednotky kilometrů nebo většinu času kempuješ na jednom místě, vystačíš si s čímkoliv, co splní svoji funkci. Pokud ale na treky chodíš pravidelně, plánuješ delší přechody, nebo už těžší batoh nezvládáš třeba kvůli zranění, pak odlehčovat vybavení rozhodně smysl má.

Co tě to bude stát?

Především tvůj čas. Odlehčování není pouze o výbavě. Sám si musíš odzkoušet, co a v jakých podmínkách potřebuješ – kolik oblečení, jak teplý spacák, množství vody a jídla apod. Pravděpodobně se budeš muset naučit vybraným technikám (stavba tarpu, vaření na lihu, filtrování vody..) a postupným vyřazováním/obměňováním vybavení se přibližovat svému ideálu – který pro každého bude trošku jiný. Většina lidí má zafixováno, že při odlehčování batohu bude muset rozbít prasátko a vysolit desítky tisíc. To rozhodně není pravda. Souhlasíme, že pokud budeš váhu hnát do extrémů a vyhledávat produkty se štítky “nejlehčí na světě”, pravděpodobně se to prodraží. Normální lehké/ultralehké vybavení je cenově srovnatelné (nebo dokonce levnější) s běžnými značkami, které důraz na hmotnost nekladou. Nejméně tě a tvou peněženku přece jen zatíží to, co necháš doma.

Jaké to má výhody?

1

Pohodlí, šetření těla i energie

Nemusíme rozvádět, že lehčí batoh bude pohodlnější – žádné zařezávání do ramenou, beder a zad. Pokud ti už není zrovna dvacet nebo máš limitující zdravotní potíže, lehký batoh tě může vrátit zpět do hry. Snižuješ tlak na své tělo (kolena, kotníky a páteř…) a to se projeví jak v krátkodobém horizontu – rána a večery po celodenním chození budou snesitelnější, tak v dlouhodobém – outdoorové aktivity zvládneš provozovat do pozdějšího věku, snižuješ riziko návratu zranění apod. Tvoje úroveň energie bude mnohem vyšší, což se pozitivně projeví na morálce a třeba chuti pozorovat noční oblohu, když se večer utáboříš.

S nižším nákladem na zádech můžeš (pokud to terén dovolí) nahradit těžké pohorky lehkou obuví pro trailový běh. Říká se, že 1 kg na chodidlech tě unaví stejně jako 5 kg na zádech. Nehledě na přesnosti, mnohem snazší a příjemnější bude 30 km v trailovkách než v pohorkách. Bota se lépe přizpůsobí noze, rychleji schnou a díky síťovému odvětrávání může noha také lépe dýchat. Pro většinu chodců v trailovkách jsou puchýře již minulostí.

2

Nové možnosti

Tvoje tempo (rychlost) se možná lehce zvýší, především bude v průběhu dne stabilnější. Do kopců nemusíš výrazně zpomalovat a téměř odpadnou dlouhé přestávky, kdy musíš dát oddych ramenům. Rozhodně nejde o to se někam hnát, pokud ale za den zvládneš více kilometrů, rozšíří se ti tím možnosti. Čtyřdenní přechod třeba jen za víkend? Proč ne. Jít pohodovým tempem téměř po celý den je na delších cestách klíčové. Je na tobě, jestli ušetřenou energii využiješ na delší vzdálenost nebo na jiné aktivity.

3

Prostor pro další věci

Kombinování různých aktivit se s lehčím batohem usnadní. Občas redukuješ váhu a množství věcí, abys něco jiného mohl přidat. Turisti fotografové by mohli vyprávět. Stejně tak, pokud chceš do svých aktivit zapojit někoho dalšího, komu věci musíš nést – ať už to je váš čtyřnohý kámoš, partner/ka nebo dítě.

4

Jednoduchost

Méně věcí se snadněji organizuje a lépe balí. To oceníš jak v případě dlouhých cest, tak i u mikrodobrodružství, kdy se během pár minut sbalíš a vyrazíš. Dle vlastních zkušeností víme, že když máš méně věcí, více si jich vážíš a lépe je znáš. Tohle myšlení tě dost možná ovlivní a začneš ho aplikovat i ve vlastním životě. Když zvládneš fungovat na dlouhém treku jen s pár předměty, které se ti vlezou do batohu, na co pak shromažďovat doma tolik krámů?

5

Nutnost přemýšlet

Sbalit si neprůstřelný tříkilový stan je jednoduché, co tak ale vyrazit s tarpem vážícím jen 300 gramů? Tady už musíš vědět, jak a kde ho postavit. Stejně tak důležité je umět si dobře spočítat, kolik paliva, jídla a vody budeš potřebovat. Odlehčování tě prakticky nutí ke sbírání zkušeností, učení se novým technikám a kreativitě. V terénu tak pravděpodobně mnohem lépe víš, co děláš.

Komentáře

Další články

Přejít na blog

×